I april 2015 ble Vigeland-museet fredet. Riksantikvar Jørn Holme uttaler:

- Gustav Vigelands atelier og bolig er et sentralt kunstnerhjem etter en av Norges mest betydningsfulle kunstnere. Vigeland-museet er en av de aller viktigste nyklassisistiske bygningene fra det 20. århundret i Norge. Arkitekturen er storslagen, både i eksteriør og interiør.

Museumsbygningen er tegnet i nyklassisistisk stil av arkitektene Lorentz H. Ree og Carl Emil Buch. Ree hadde hovedansvaret, og Buch kom inn som hans kompanjong i 1920. I 1926 ble arkitektene tildelt Houens fonds premie for god arkitektur.

Fredningen omfatter hele bygningen inkludert Borggården og Steinhuggergården, i tillegg til et åpent grøntområde rundt Vigeland-museet. Det er Byantikvaren i Oslo som har tatt initiativ til og utarbeidet fredningssaken.

Les mer om bygningen og leiligheten