118
Lorentz Harboe Ree, Atelier og museum for Gustav Vigeland, tegning fra 1919-1920.

I sommer fyller Vigeland-museet 70 år! Museet, som opprinnelig var atelier og bolig for Gustav Vigeland, er resultatet av en unik kontrakt mellom Oslo Kommune og kunstneren. Mot at Vigeland skjenket alle sine originalarbeider til kommunen, ble det bygget et atelier som skulle tjene som fremtidig museum.

Bygningen ble tegnet av arkitekt Lorentz Harboe Ree, oppført i tidsrommet 1920-1930, og er et av Norges fremste eksempler på nyklassisistisk arkitektur. Vigeland kunne ta atelieret i bruk i 1923, og flyttet inn i leiligheten i bygningens 3. etasje i 1924.

Da museet åpnet dørene for publikum 22. juli 1947, var arbeidet med å ferdigstille skulpturer til Vigelandsparken fortsatt i gang. Derfor ble kun ti saler åpnet for gjester i første omgang. De første besøkende kunne blant annet oppleve gipsoriginaler til Abel-monumentet, Slekten, Monolitten, samt flere portrettbyster og personmonumenter. I tillegg ble mange av Vigelands tidlige arbeider stilt ut.

Vigeland-museet har siden slutten av 1990-tallet laget utstillinger som presenterer andre kunstnere, både historisk kunst og samtidskunst innenfor det tredimensjonale feltet. Vi gleder oss til 70 nye år med utstillinger og formidling av tredimensjonal kunst – og ser ikke minst frem til Vigelands 150-årsjubileum i 2019!