10. mai - 31. desember 2008

I forbindelse med Wergeland-året 2008 viser Vigeland-museet utstillingen Vigelands Wergeland i sal V.

Henrik Wergeland (1808-1845) var den dikteren Gustav Vigeland (1869-1943) satte høyest. Med Vigelands egne ord var Wergeland ”en af Verdens kolosaleste Digtere, en Jordomslynger af de vældigste”. I Vigelands bevarte bibliotek finnes Wergelands skrifter komplett, i tillegg til flere bøker som omhandlet dikteren. Vigelands fascinasjon for Wergeland resulterte da ganske naturlig i et stort antall arbeider: mer enn 100 tegninger, flere mindre skulpturer og hans store Wergeland-monument. Vigelands bevarte Wergeland-arbeider viser at dikteren var en inspirasjon i minst 25 år.

Vigeland tegnet mer enn 100 Wergeland-tegninger. Blant disse tegningene finner vi de tidligste eksemplene på at han var opptatt av dikteren. Det store antallet bevarte tegninger og modellerte utkast, viser hvordan Vigeland arbeidet med Wergeland-motivet helt fra slutten av 1890-årene til begynnelsen av 1920-årene.

I utstillingen er Gustav Vigelands Wergeland-skulpturer samlet for første gang - deriblant hans monument i helfigur i gips og flere mindre utkast. I tillegg vises rundt 80 tegninger, fotografier, Wergelands dødsmaske og Vigelands egne bøker av Wergeland. Utstillingen Vigelands Wergeland gir publikum mulighet til å bli kjent med en hittil ukjent side av Gustav Vigelands produksjon.