21. november 2008 - 22. februar 2009

Vinterens store begivenhet i Vigeland-museet er en rekonstruksjon av Gustav Vigelands første separatutstilling som fant sted i Christiania Kunstforening i 1894. Utstillingen gjenskaper dermed et av de første møtene mellom den unge kunstneren og offentligheten.

Under overskriften ”En uhyggelig Kunstudstilling” skrev Morgenposten følgende om utstillingen i 1894: ”Den bekræfter, hva man længe har formodet, at Vigeland har en ’Dragning til det uhyggelige’. Thi Samlingen indeholder med faa Undtagelser bare Rædsel”.

I utstillingen presenteres en forholdsvis ukjent side ved Vigelands kunst. I første halvdel av 1890-tallet er innholdet i mange av Vigelands skulpturer både voldsomt og introvert, og arbeidene fremstiller ofte lidelse og fortvilelse. Dette dramatiske innholdet, de sterke følelsene, sammen med en til tider oppløst og skissemessig form, er det mest kjennetegnende for Vigelands første separatutstilling. Av de i alt 51 arbeidene som ble vist i 1894 har museet gleden av å presentere i alt 40 skulpturer, hvorav 14 er innlånt fra Nasjonalmuseet for kunst arkitektur og design. Flere av skulpturene har ikke vært stilt ut på mer enn hundre år.

I forbindelse med utstillingen er det utarbeidet en katalog med tekster skrevet av Guri Skuggen og Trine Otte Bak Nielsen. I katalogen publiseres også for første gang på norsk den polske forfatteren Stanislaw Przybyszewskis tekst om Vigeland; En ukjent (ant.1895). Dette er fascinerende lesning!