2. juni - 26. august 2007

Skule Waksvik (f. 1927) er en markant og folkekjær skulptør, og hans kunstneriske virke strekker seg over 60 år. Vigeland-museet vil presentere et utvalg av hans arbeider fra debuten i 1947 til i dag. Med denne utstillingen ønsker vi å gi publikum muligheten til både å oppdage og gjenoppdage Waksvik.

Navnet Skule Waksvik er i særlig grad knyttet til Selvaag-bygg og utsmykkingen av bo-områder i Oslo. Han er først om fremst knyttet til fremstillingen av dyr; haner, høner, gris, gjess, katter, rein, elg, sel – for å nevne noen.

Utstillingen vil naturligvis presentere dyreskulpturer fra de siste tiårene, men vi er også stolte av å kunne vise arbeider som sjelden eller aldri har vært vist. Blant annet Waksviks debutarbeid, et portrett av en ung gutt, utført i terracotta, fra 1947. Publikum vil også kunne se en bronsebyste av kunstneren Terje Grøstad fra 1948, samt klassiske dyrefigurer fra 1950-tallet.

Skule Waksvik debuterte med terrakotta-bysten på juleutstillingen i Trondheims Kunstforening i 1947. Året etter ble han antatt på Høstutstillingen med ”Sjøløve”. Denne ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet/Riksgalleriet, og befinner seg i dag utenfor Nasjonalgalleriet. Waksvik studerte ved Statens Kunstakademi under Per Palle Storm og Per Hurum, to markante skulptører i norsk kunstliv, og som på sine respektive måter øvde stor innflytelse den yngre generasjonen studenter og kunstnere.

Hovedhensikten med utstillingen er å synliggjøre Waksviks verk og virksomhet. Etter 60 år som kunstner har han satt spor. Det handler om å se tidlige arbeider som har vært i ulike gjemmer i lang tid, men også om å se et kunstnerskap som vi trodde vi kjente med nye og andre øyne.