20. oktober 2005 - 9. februar 2006

Utstillingen er Vigeland-museets bidrag til 100-årsjubileet for unionsoppløsningen. Gustav Vigeland var en glimrende portrettør med en helt spesiell evne til å karakterisere vesentlige trekk og personlighet hos sine modeller.

Utstillingen består av byster, enkelte monumentutkast og tegninger av personer som var betydningsfulle i perioden rundt århundreskiftet, som kong Oscar II, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Fridtjof Nansen. Verkene er alle laget i perioden 1890-1910. Også fotografier utgjør en del av utstillingen, og
bidrar til å skildre miljø og stemning.

Gustav Vigeland var en glimrende portrettør med en helt spesiell evne til å karakterisere vesentlige trekk og personlighet hos sine modeller. Vigeland lagde om lag 100 portrettbyster, den tidligste i 1892 og den seneste i 1941. Perioden 1901-1905 var den viktigste i hans produksjon av byster både hva kvalitet og kvantitet angår. Bystene var i mange år den viktigste inntektskilden for Vigeland. Et minst like viktig aspekt var imidlertid øvelsen bystene ga i å forme hoder og ansiktsuttrykk. Etter at Gustav Vigeland ble kjent som landets fremste skulptør ble det sett på som en stor ære å bli portrettert av ham.

Utstillingsansvarlig: Anne Høegh Brand.