4. juni - 22. august 2010

Sommerutstillingen 2010 i Vigeland-museet presenterte arbeider av den da unge og ukjente Gustav Vigeland sammen med arbeider av polske skulptører fra årene rundt 1900. Utstillingen ga publikum en unik anledning til å se Vigelands arbeider i en ny kontekst og viste publikum en hittil ukjent forbindelse mellom Vigeland og polsk kunst.

Forbindelsen skyldes den legendariske polske forfatteren Stanislaw Przybyszewski (1868-1927). Han var gift med norske Dagny Juel (1867-1901), og en sentral skikkelse i den beryktede Ferkelkretsen i Berlin på 1890-tallet, der personligheter som Edvard Munch og August Strindberg vanket. Mindre kjent er Przybyszewskis vennskap med Vigeland og at han publiserte de første tekstene om billedhuggeren i utenlandske tidsskrifter. I tillegg presenterte Przybyszewski Vigelands arbeider i Polen og var en viktig formidler av hans kunst i Europa.

Utstillingstittelen refererer til Przybyszewskis essay På sjelens veier (1897) om Gustav Vigeland. Przybyszewskis refleksjoner omkring kunst fikk en betydelig rolle for flere fremstående polske kunstnere som Xawery Dunikowski (1875-1964), Boles?aw Biegas (1877-1954) og Wac?aw Szymanowski (1859-1930). Utstillingen fokuserer derfor på temaer som angst, fortvilelse og satanisme som stod sentralt for forfatteren. Vigelands slektskap med de polske kunstnerne kan ses ved at han i denne perioden utviklet sitt kunstnerskap i retning av en symbolisme der det indre følelseslivet stod sentralt fremfor realismens nøkterne hverdags-skildringer. Przybyszewskis arbeid som redaktør for kunsttidsskriftet Zycie i Krakow var også en viktig inspirasjonskilde for de polske kunstnerne. Der ble tekster om Vigeland publisert og kunstnerens arbeider gjengitt – noe som faktisk førte til at tidsskriftet ble konfiskert av polske myndigheter!

Utstillingen bestod av 28 innlånte skulpturer av 11 polske kunstnere i tillegg til arbeider av Gustav Vigeland. Utstillingen var et samarbeidsprosjekt med Nasjonalmuseet i Krakow med innlån fra syv polske kunstinstitusjoner.

{flv}polenfilm{/flv}

Filmen (10 min.) presenterer forløpet fra nedpakking av skulpturer i Krakow til montering og utstillingsåpning i Vigeland-museet 3. juni 2010. Filmen er bestilt av Nasjonalmuseet i Krakow for å presentere Vigeland-museet og utstillingen for et polsk publikum. Filmen er laget av FABER STUDIO ved Andrzej Korneck, Michal Bozek og Krzysztof Gustyn.

Utstillingen ble vist på Nasjonalmuseet i Krakow 5. oktober - 26. desember 2010. Utstillingsansvarlig i Krakow: Agata Malodobry. Les mer om utstillingen på Nasjonalmuseet i Krakows nettside her.

I forbindelse med utstillingen publiseres en illustrert katalog med tekster på norsk, polsk og engelsk som kan kjøpes i museets nettbutikk. Bilder av katalogen kan ses her.
______________________________________________________________________________________________

Utstillingsansvarlig Trine Otte Bak Nielsen. Telefon: 23 49 37 00. E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Midlene til utstillingen er gitt av Kulturutvekslingsfondet for kulturelt samarbeid mellom Norge og Polen, finansiert gjennom EØS-finansieringsordninger.