7. september - 4. november 2012

Utstillingen Mathias Skeibrok – Mytologi og realisme skal vise hele bredden av kunstnerskapet til billedhuggeren Mathias Skeibrok (1851-1896). Han var en av de fremste billedhuggerne her i landet i siste halvdel av 1800-tallet sammen med blant andre Brynjulf Bergslien og Stephan Sinding, og konkurrerte med dem om de største monumentaloppgavene. Det var Skeibrok som vant konkurransen om den store gavlgruppen til Universitetets midtbygning i 1885.

Skeibrok innførte en sterkere realisme i norsk skulptur og har gitt oss noen av de fremste naturalistiske skulpturene her i landet, som Moren våker (1879) og Trett (1883). Skeibrok var dessuten lærer og støttespiller for den unge Vigeland.

I forbindelse med utstillingen lanseres boken "Mathias Skeibrok - Mytologi og realisme", den første biografien om Mathias Skeibrok, og inneholder en komplett katalog over kunstnerens arbeider. Boken bringer nytt stoff og er et viktig bidrag til norsk skulpturhistorie. Forfatter: Jan Kokkin.

Utstillingen gjennomføres av kunsthistoriker Jan Kokkin i samarbeid med Vigeland-museet.