7. juni - 25. august 2013

Tone Vigeland, Armbånd, 1985 (KODE Bergen), Jan groth, Tegn, 2004-2006 (Courtesy Galleri Riis).
"Sett fra et kuratorisk ståsted, er dette noe av det nærmeste man kommer en perfekt utstilling", Øyvind Storm Bjerke i Klassekampen, 19. juni 2013.
"På en høyst stille og subtil måte vektlegger den fascinerende utstillingen i Vigeland-museet både forandring og konsistens. Kompleks enkelhet er en fellesnevner", Lotte Sandberg i Aftenposten 18. juli 2013.

Sommerutstillingen 2013 viser arbeider av Jan Groth og Tone Vigeland, to av Norges mest anerkjente kunstnere som gjennom sine verk viser både forandringer og konsistens. En fellesnevner for dem begge er den komplekse enkelheten.

Tone Vigelands tidlige arbeider er utvetydig smykkekunst, som for eksempel ringer, brosjer, armbånd og halskjeder. Ut over 1990-tallet skjer det en endring. Fra å utføre mindre, men forseggjorte bruksgjenstander har hun i de senere årene laget arbeider som plasseres innenfor skulpturfeltet. Materialkvaliteten er videreført, men verkene forholder seg i større grad til utstillingsrommet enn kroppen. Objektene er langt mer dysfunksjonelle, men fastholder sitt nærvær til smykketradisjonen samtidig som de beveger seg ut over de ytterkanter som denne tradisjonen representerer.

Jan Groth har til sammenligning et mer konsistent kunstnerskap. Skulpturene har en karakteristisk grasiøs og slank form. Tegningene vektlegger den sorte kullstreken som er sterkt synlig mot det hvite arket, men som kan synes uutgrunnelig mot øyet. Linjen inntar tre ulike former og materialiserer seg i form av kull, tråd eller bronse. Utstillingen vil legge vekt på Groths skulpturer og gobeliner. Utstillingsansvarlig: Jarle Strømodden.

Bilder fra utstillingen og utstillingsåpningen den 6. juni med påfølgende sommerfest i borggården med dj Bjørn Torske.