20. november 2014 - 8. februar 2015.

Vigeland-museet er stolte av å kunne presentere fire tegninger av den amerikanske samtidskunstneren Roni Horn (f. 1955). Tegningene er fra de to siste årene, og er imponerende både i format og kompleksitet. For Horn har tegning vært en helt essensiell del av kunstnerkarrieren, og hun har jobbet med pigmenttegninger siden midten av 1980-tallet.

Prosessen er tidkrevende og møysommelig. Horn legger lag med rene fargepigmenter på papir som blir blandet med terpentin. Tegningene blir deretter skåret opp i mindre biter som blir satt sammen til en stor collageaktig komposisjon. Ord og korte setninger er skrevet på med blyant og bidrar til det intrikate mønsteret og, ikke minst, den forførende kompleksiteten. Tegningene er monumentale, men de forutsetter likevel en nærhet og intimitet med betrakteren.

Roni Horn har de siste 30 årene arbeidet innen en rekke forskjellige medier som fotografi, tegning, skulptur, installasjon og performance. Horns praksis favner bredt, men viser samtidig et velartikulert kunstnerskap som orienterer seg rundt det sykliske forholdet mellom menneske og natur, subjekt og objekt. Horn ferdigstilte sin mastergrad ved Yale University i 1978. I dag er Roni Horn representert ved museer som Museum of Modern Art i New York, Solomon R. Guggenheim Collection, Kunstmuseum Basel og Louisiana Museum of Modern Art.

Utstillingen er gjort mulig takket være et samarbeid med Peder Lund. Roni Horn åpnet utstillingen Water Teller hos Peder Lund lørdag 22. november 2014. Utstillingen står til og med 24. januar 2015.

Les Kunstforums omtale av utstillingene her: Tålmodighetens estetikk