5. juni - 13. september 2015

Vigeland-museet har gleden av å presentere Signe Solberg: Ghost Beats som årets sommerutstilling.

Det er ingen spøkelser og ingen slag. Det er metall. Ghost Beats er et stedsspesifikt bestillingsverk til Vigeland-museets sal VII som spiller på rommets volum, farge og lys. Fra Signe Solbergs hånd er dette er karakteristisk verk: abstrakt, definert og motsetningsfylt.

Ghost Beats består av to hovedelementer. Det ene er et rammeverk i svartstål. Åpne geometriske former er satt inntil hverandre slik at de danner et skjelett. Det andre er et draperi bestående av små, identisk formede trekanter av blankglødd stål. De er sveiset sammen i ulike vinkler som danner en visuell stakkato-rytme. Dette draperiet har en blankpolert under- og overside som skaper refleksjoner av omgivelsene.

For Solberg er det viktig at skulpturenes enkeltdeler aldri er større eller tyngre enn at hun selv kan bære dem; kroppens kapasitet blir dermed en vesentlig betingelse for utformingen av skulpturene. Enkeltdelene i Ghost Beats forholder seg slik sett aktivt til kunstnerens kropp, men samlet beveger verket seg mot det monumentale. Det balanserer mellom det tydelige og tvetydige, det myke og harde, det balanserte og asymmetriske.

Valget av form og materialer viser at Solberg forholder seg til en modernistisk tradisjon innenfor kunst. Enkle geometriske former som danner repetitive mønstre knytter skulpturene til minimalismen. Materialene er industrelle, og Ghost Beats plassering direkte på gulvet gjør at den distanserer seg fra klassiske skulpturidealer.

Signe Solberg (1985) har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (2011). Dette er hennes første museumsutstilling. I 2016 skal hun ha en separatutstilling i Bomuldsfabrikken i Arendal.