3. februar - 14. mai 2017

Vigeland-museet har gleden av å presentere separatutstillingen Vessels med skulptøren Jone Kvie (f. 1970). Vessels er Kvies andre solopresentasjon i et museum, og viser både nye og eldre arbeider.

Med enkle former og gjenkjennelige materialer som stein, marmor, bronse og aluminium, skaper Kvie unnselige skulpturer som tar opp i 

20170209 Jone Kvie VESSELS 3seg store spørsmål knyttet til det å være menneske. Et gjennomgående trekk ved hans kunstnerskap har vært en orientering mot universets kompleksitet og uendelighet. Skulpturene kan oppleves både som kunstige og naturlige, og er uttrykk for Kvies interesse for uhåndgripelige konsepter og fenomener. Arbeidene rommer et samspill mellom det kroppslige og det åndelige, det konkrete og det abstrakte.

Blant arbeidene i utstillingen presenterer Kvie tre verk fra serien Second Messenger. De non-figurative formene er satt sammen av de mindre tradisjonelle skulpturmaterialene aluminium og basalt. Basalt er kjent for å ha et høyt innhold av kalsium, et grunnstoff som er viktig for menneskets skjelett og nervesystem. Innenfor nevrovitenskapen er kalsium en såkalt second messenger; tittelen henviser dermed til hvordan hjernens nevrotransmittere trenger kalsium for å kommunisere effektivt med resten av kroppen. Et fravær av kalsium i kroppen vil uvegerlig føre til nedbrytning.

I et annet, mindre verk, har Kvie anvendt bronse, som er et klassisk skulpturmateriale. Formen er en lav, firkantet boks som ligger på gulvet. Arbeidet er en kopi av ferdsskriveren fra den amerikanske romfergen Colombia. På vei inn i jordens atmosfære 1. februar 2003, gikk romfergen i oppløsning. Hele besetningen omkom. Ferdsskriveren, som har fått tittelen Vessel (Colombia), kan være et symbol på menneskets trang til å utvide grenser og utforske nye territorier, men også en påminnelse om dets endelighet.

Det er ingen absolutter i Kvies arbeider. Han undersøker det poetiske potensialet som finnes i ulike former og materialer. Det Kvie arbeider med og viser oss kan være et uttrykk for menneskets ønske om å forstå og utforske universet, og sin egen plass i det. Ferdsskriveren er kun ett eksempel på dette. Selv om Kvie arbeider med komplekse og abstrakte ideer, er han også opptatt av at arbeidene skal oppleves på sine egne premisser, som materiale og som form.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes vederlagsfond og Norsk Kulturråd.

Jone Kvie (f. 1970) bor og arbeider for tiden i Malmø, Paris og Napoli. Han har stilt ut i skandinaviske museer og gallerier, blant annet ARoS Kunstmuseum, Århus, Sørlandets kunstmuseum, Kunstnerforbundet i Oslo og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. 

 

 
© Vigeland-museet / Nobels gate 32 / N-0268 Oslo / tel. +47 23 49 37 00 / postmottak.vigeland <at> kul.oslo.kommune.no


Webdesign ©2016-17 Web Norge