Eng

Vigeland
museet

Vigeland-logo-RED-vector-fin_1_Bearbeidettil FBprofilbilde3

Jubileumsprogrammet 2019

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født, og det feires med et stort, nasjonalt jubileum. Vigelandjubileet feirer mannen bak Norges største turistattraksjon. Samtidig skal jubileet løfte frem mangfoldet i Vigelands produksjon. Vigeland var blant annet en anerkjent portrettkunstner, og det var som skaperen av noen av landets flotteste monumenter at han befestet sin stilling i norsk kunsthistorie.

Jubileumsmagasinet vårt presenterer det meste av det du kan bli med på i 2019.

Bli med på feiringen av Gustav Vigeland i Vigelandsparken 22. juni

150-årsjubileet markeres med en stor bursdagsfest i Vigelandsparken. Det blir gratis kake og mdet blir aktiviteter som yoga, rebusløp, grilling, lek og moro hele dagen. Det arrangerers Sinnataggenløp for barn, du kan sende et sommerpostkort med jubileumsfrimerker og dagen avsluttes med festforestillingen "Lyden av Vigeland" med KORK og NRK Radioteatret. Les mer om Jubileumsfesten 22. juni

Jubileumsutstilling 12. april - 15. september 2019, Vigeland-museet, Oslo
Paralleller. Gustav Vigeland og hans samtidige

I utstillingen sammenstilles Vigelands arbeider sammen med skulpturer av Auguste Rodin, Aristide Mailoll, Constatin Meunier og Antoine Bourdelle. Utstillingen viser utviklingen i Vigelands kunstnerskap og setter ham inn i en større kunsthistorisk sammenheng. Utstillingen realiseres gjennom et betydelig innlån fra blant annet Musée Rodin, Musée d’Orsay og Musée Bourdelle i Paris, samt Glyptoteket i København. Les mer om utstillingen.

Vandreutstilling i samarbeid med Nasjonalmuseet, hele Norge
Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen.
30. mars 2019 fram til 2020.

Vigeland-museet samarbeider med Nasjonalmuseet om vandreutstillingen som viser Vigelands tidlige arbeider fra 1890-tallet. Utstillingen viser en mindre kjent side av Vigelands kunstnerskap og tar opp tema Vigeland var opptatt av fra han var svært ung: mellommenneskelige relasjoner. Utstillingens røde tråd er tema som ensomhet, angst, fortvilelse og sårbarhet.

Erotiske tegninger - utstilling i Trondheim Kunstmuseum
Utstillingen vises 12. oktober 2019 - 8. mars 2020 i Trondheim Kunstmuseum.

Vigeland-utstilling i Thielska Galleriet, Stockholm

15. juni åpner en stor Vigelandutstilling på Thielska Galleriet i Stockholm. Thielska Galleriet inneholder samlingen til industralisten Ernest Thiel. I galleriets samling finnes den største samlingen av Gustav Vigelands og Edvard Munchs kunst utenfor Norge.

Forskning på Vigelands kunst

Vigelandseminaret
arrangeres av UiO, IFIKK og Vigeland-museet på Sentralen den 23. og 24. mai 2019.
Vigeland-museet har tildelt to skrivestipender i forbindelse med jubileet. Formålet er å stimulere til økt forskning og ny publisering på Vigelands kunst.

Digitalisering av brev

I samarbeid med Nasjonalbiblioteket digitaliseres deler av det omfattende kildematerialet som finnes både i Nasjonalbiblioteket og i Vigeland-museets samling. Dette er blant annet brev fra Gustav Vigeland til sentrale personer i norsk kulturliv, som Bjørnstjerne Bjørnson og Knut Hamsun. Deler av det digitaliserte materialet vil bli presentert i en egen publikasjon.

Nye publikasjoner

Tone Wikborgs Vigeland-biografi fra 2001 relanseres på norsk og publiseres på engelsk for første gang. I april 2019 kom det ut en praktbok om Vigelandsparken med tekst av museumsleder Jarle Strømodden og fotografier av Espen Grønli. Utstillingskatalogen til jubileumsutstillingen Paralleller er rikt illustrert og inneholder tekster om de utstilte kunstnerne.

I løpet av året inviteres du til utstillinger, omvisninger, foredrag, konserter, skulpturvandringer, leireverksted og mye mer.

Velkommen til Vigelandjubileet!