Eng

Vigeland
museet

Vigeland-logo-RED-vector-fin_1_Bearbeidettil FBprofilbilde3

Jubileumsprogrammet 2019

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født, og det feires med et stort, nasjonalt jubileum. Jubileets hovedprogram ble avrundet med avslutningen av jubileumsutstillingen Paralleller i Vigeland-museet i september. I løpet av året har museet markert jubilanten på forskjellig vis, blant annet med et internasjonalt forskningsseminar, foredragsrekke, skulpturvandringer, flere utstillinger og en stor bursdagsfeiring i Vigelandsparken.

Jubileumsmagasinet vårt presenterer det meste av Vigelandjubileets program.

Noen høydepunkter:

Feiring av Gustav Vigeland i Vigelandsparken 22. juni
Yoga, rebusløp, grilling, lek og moro hele dagen. Sinnataggenløp for barn, sommerpostkort med jubileumsfrimerker og festforestillingen "Lyden av Vigeland" med KORK og NRK Radioteatret. Les mer om Jubileumsfesten 22. juni.

Jubileumsutstilling i Vigeland-museet, Oslo
I utstillingen Paralleller. Gustav Vigeland og hans samtidige ble Gustav Vigeland vist sammen med skulpturer av Auguste Rodin, Aristide Mailoll, Constatin Meunier og Antoine Bourdelle. Utstillingen belyste utviklingen i Vigelands kunstnerskap og satt ham inn i en større kunsthistorisk kontekst. Utstillingen ble realisert gjennom et betydelig innlån fra blant annet Musée Rodin, Musée d’Orsay og Musée Bourdelle i Paris, samt Glyptoteket i København. Les mer om utstillingen.

Vandreutstilling i samarbeid med Nasjonalmuseet
Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen.
30. mars 2019 fram til 2020.
Vandreutstillingen viser Vigelands tidlige arbeider fra 1890-tallet, og tar opp tema Vigeland var opptatt av fra han var svært ung: mellommenneskelige relasjoner og følelser. Utstillingens røde tråd er tema som ensomhet, angst, fortvilelse og sårbarhet.

Sidesprang fra gotikken i Trondheim Kunstmuseum
Utstillingen vises 12. oktober 2019 - 8. mars 2020 i Trondheim Kunstmuseum. Her får publikum et sjeldent møte med Vigelands erotiske tegninger.

Skulpturens kraft och känsla i Thielska Galleriet, Stockholm

15. juni åpnet en stor Vigelandutstilling på Thielska Galleriet i Stockholm. Thielska Galleriet inneholder samlingen til Ernest Thiel. I galleriets samling finnes den største samlingen av Gustav Vigelands og Edvard Munchs kunst utenfor Norge.

Forskning på Vigelands kunst

Vigelandseminaret
ble arrangert av Universitetet i Oslo og Vigeland-museet i mai 2019.
Vigeland-museet har også tildelt to skrivestipender i forbindelse med jubileet. Formålet er å stimulere til økt forskning og ny publisering på Vigelands kunst.

Digitalisering av brev

I samarbeid med Nasjonalbiblioteket ble deler av det omfattende kildematerialet digitalisert, blant annet brev fra Gustav Vigeland til sentrale personer i norsk kulturliv, som Bjørnstjerne Bjørnson og Knut Hamsun.

Nye publikasjoner

Tone Wikborgs Vigeland-biografi fra 2001 ble relanseres på norsk og for første gang publisert på engelsk. I april 2019 kom det ut en praktbok om Vigelandsparken med tekst av museumsleder Jarle Strømodden og fotografier av Espen Grønli. Utstillingskatalogen til jubileumsutstillingen Paralleller er rikt illustrert og inneholder tekster om de utstilte kunstnerne.