Eng

Vigeland
museet

Vigelands skrivebord. (Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet)

Vigelands kunstnerhjem

Se bildegalleri nederst.

I 1924 flyttet Gustav Vigeland sammen med sin kone Ingerid inn i den nye boligen på Frogner. Leiligheten i atelierets tredje etasje er nesten 300 kvadratmeter stor og har to stuer, spisestue, soverom, bibliotek og kjøkken. I tillegg finnes et urnerom, hvor Vigelands urne står plassert. Rommene er harmoniske og nøye gjennomtenkt, og bevart med det originale interiøret fra 1920-årene. Hjørnestuen er for mange høydepunktet med sitt fargerike interiør og rike utsmykning av Vigelands design.

Før innflyttingen viste Vigeland liten interesse for interiør. På Frogner derimot, engasjerte han seg for å gi leiligheten et personlig preg. I løpet av noen år utførte han rundt femti pasteller til leilighetens mange vegger og for stuene designet han tepper, puter, duker, lysestaker og lamper. Smijernsarbeidene ble tegnet av Vigeland, men smidd på en kunstsmie i Oslo. Det meste av de mindre tekstilene, som puter og duker, er vevd eller brodert av Ingerid Vigeland.

Leiligheten er utformet som et gesamtkunstwerk, der helheten spiller en stor rolle. Hjemmet som kunstverk var en tankegang som preget utformingen av Vigelands leilighet. Alle elementer spiller på, og henger sammen med, hverandre.

Ingen omvisninger i leiligheten akkurat nå

Vigelandmuseet gjenåpnet 4. juni 2020 etter å ha vært stengt for å bidra til å hindre spredning av covid-19 denne våren. Selv om museet er åpent, ser vi oss dessverre nødt til å ikke tilby omvisninger i leiligheten akkurat nå. Det skyldes at det er vanskelig å etterleve smittevernstiltak som å holde minst 1 meters avstand inne i leiligheten. Vi beklager og håper på forståelse for beslutningen.

Vanligvis man man også bestille private omvisninger i museet og leiligheten. Under covid19 har vi dessverre sett oss nødt til å la dette tilbudet ligge i bero.

Refundering som følge av covid-19 og avlyste arrangement:

Har du allerede bestilt billett gjennom TicketCo, ber vi deg avvente e-post om refundering. Alle billettkjøpere blir tilskrevet. Billettsalg refunderes i utgangspunktet ikke, som opplyst på billetten. Vi forsøker likevel å refundere billetter som er avlyst som følge av covid19.

Sammen med vår billettleverandør TicketCo, jobber vi for å få til refunderinger. For å få refundering må kjøper gå inn på en lenke i e-post fra TicketCo. Her må man fylle ut et skjema i tråd med TicketCos regler. Refundering kan ta tid og vi ber vårt publikum om å være tålmodige. Vi beklager dette.

Omvisninger i leiligheten:

AVLYST 3. mai kl. 13.00
3. mai kl. 14.00
5. mai kl. 15.00
10. mai kl. 13.00
10. mai kl. 14.00
26. mai kl. 15.00
AVLYST 9. juni kl. 15.00
AVLYST 14. juni kl. 13.00
14. juni kl. 14.00
16. juni kl. 15.00

Hjørnestuen. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Detalj fra vevd stueteppe. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Detalj putemønster. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Smijernslampe og korall. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Mønster på duk. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Portrettbyste av unge Vigeland modellert Ludvig Brandstrup. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Smijernslampe. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Smijernslampe. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Soverom. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Detalj fra Vigelands soverom. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet Vigelands skrivebord. (Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet) Lesekrok. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet