Eng

Vigeland
museet

IK Eventyrsalen

Samlingen / Fast utstilling /

I denne salen vises modellen til Fontenen i Vigelandsparken, gipsoriginalene til de fire øglegruppene som ble hugget i granitt for hjørnene på broen i Vigelandsparken, enkelte skulpturer bestilt for oppsetting i andre parker, samt tre personmonumenter.

Fontenemodellen (1905-06) ble stilt ut på Kunstindustrimuseet i Kristiania (Oslo) i 1906, og ble meget godt mottatt. Kommunen bestilte fontenen i bronse for oppsetting på Eidsvolds plass foran Stortinget. Vigeland hadde regnet med å bruke 10 år på utførelsen av fontene-skulpturene. Men først etter 41 år og mange diskusjoner om plasseringen ble fontenen i 1947 oppført i Vigelandsparken, og altså på et helt annet sted enn i Oslo sentrum.

Øgleskulpturene er gipsoriginalene til de fire granittskulpturene på høye søyler på hvert hjørne av Broen i Vigelandsparken. Vigelands bruk av dragen har et komplekst symbolinnhold. Hans interesse for asiatisk kunst med dennes dragemotiv og vestens fabeldyr gir oss muligheten til å tolke dragen som både fruktbarhetssymbol og som representant for livets negative krefter.


Fontenemodellen. Foto: Vigelandmuseet / Carsten Aniksdal
Fontenemodellen. Foto: Vigelandmuseet / Carsten Aniksdal
Øgle knuser naken mann
Øgle knuser naken mann.
Foto: Ivar Kvaal.
Mann i kamp med øgle. Foto: Ivar Kvaal.
Kvinne og øgle.
Kvinne og øgle.