Vigeland
museet

Nor
Jonas Åkerlund. Photo: Henrik Halvarsson

Danseforestillingen DuEls blir film i regi av Jonas Åkerlund

Forestillingssuksessen DuEls av Nagelhus Schia Productions, som hadde premiere på Vigelandmuseet i februar 2020, blir nå til en dansefilm i regi av den svenske stjerneregissøren Jonas Åkerlund.

«Vigelandmuseet er stolte over å være en del av denne utrolige produksjonen. Det var stor rift om billettene i forkant av premieren for to år siden og ekstraforestillingene ble solgt ut på få timer. Planen var en ny oppsetning, men på grunn av usikkerheten knyttet til Covid-19 ble vi enige om å endre prosjektet til film. Vi skulle gjerne ha budt publikum opp til dans igjen, men denne filmen bidrar til at forestillingen når ut til et enda større publikum.» - Jarle Strømodden

DuEls er reise i Vigelandmuseet koreografert av fransk-belgiske Damien Jalet og islandske Erna Omarsdottir, der banebrytende samtidsdans møter Vigelands klassiske skulpturer. Gjennom en serie korte stykker fremført i form av en vandring gjennom museets ulike saler, bidrar dansen til å frigjøre den konsentrerte energien i Gustav Vigelands skulpturer. Danserne bruker sine levende og forgjengelige kropper til å portrettere dualiteten og de indre kampene i Vigelands udødelige skulpturer.

På grunn av smittevernrestriksjonene, og for å kunne nå et større og bredere publikum, blir dette prosjektet nå til en film. Opptakene vil foregå på Vigelandmuseet 1.-3. februar, og den internasjonale filmpremieren er foreløpig satt til høsten 2022. Det settes ikke opp noen åpne forestillinger i denne omgang.

Prisvinnende svensk regissør med på laget

Jonas Åkerlund står for regien på produksjonen. Åkerlund er en prisvinnende svensk regissør, som jobber innenfor sjangrene spillefilm, dokumentar, musikkvideo, reklame og sceneshow. Han er kjent for en særegen historiefortelling og visuelt dreven fortellerstil som utfordrer status quo.

“Jeg ønsker å oversette den utrolige live-opplevelsen av denne forestillingen til en simulert opplevelse på film. DuEls er et stedsspesifikt verk som setter danserne fra Nagelhus Schia Productions og Iceland Dance Company side ved side med Vigelands udødelige skulpturer. For å kunne fange disse øyeblikkene, må man enten være til stede, eller så kreves det forsiktig og kunstnerisk dokumentasjon. Det er ikke så mange som får muligheten til å oppleve denne fantastiske forestillingen i Oslo, og nå får flere sjansen gjennom denne detaljerte filmatiske simuleringen. Filmen vil representere opplevelsen og være med på å forlenge verkets levetid.” - Jonas Åkerlund

Regissøren har laget musikkvideoer for blant annet Madonna, The Rolling Stones, Beyoncé, Metallica, Paul McCartney, og vunnet flere prestisjetunge priser, inkludert MVPA-prisen for Lady Gagas musikkvideo Paparazzi, og UK Music Video Award for beste konsertfilm (Rammstein: Paris).

Fakta

DuEls. Photo: Valdimar Jóhannsson
DuEls. Photo: Valdimar Jóhannsson