Vigeland
museet

Eng
Gustav Vigeland. (Foto: Vigelandmuseet)

Ofte stilte spørsmål

Vigelandmuseet

Når dere har spørsmål, forsøker vi å svare. Dette er de ofte stilte spørsmålene angående Vigelandmuseet og Vigelandsparken.

Hvor ligger Vigelandmuseet?
Vigelandmuseet ligger i Nobels gate 32, vest for Oslo sentrum på Frogner. Det er omtrent 5 minutter å gå fra Broen i Vigelandsparken.

Hvordan kommer jeg til Vigelandmuseet?
Ta trikk 12 eller 15, eller buss 20 til holdeplassen som heter Frogner Plass. Dette er et stopp unna holdeplassen som heter Vigelandsparken.

Hvordan kommer jeg til Vigelandmuseet hvis jeg allerede er i Vigelandsparken?
Museet ligger sør for parken. Gå sørover fra Broen, Fontenen eller Monolitten. Et godt navigasjonstips er å sette kursen mot Halvdan Svartes gate. Fun fact: Vigeland kunne se Monolitten fra tårnet på Vigelandmuseet.

Hva er Vigelandmuseet?
Vigelandmuseet ble bygget for å være arbeidsplass og atelier, samt hjem for Gustav Vigeland, Norges mest kjente billedhugger gjennom tidene. Det var alltid ment at bygningen skulle gjøres om til et museum etter Vigelands død. I dag eies museet av Oslo kommune og er dedikert til Gustav Vigeland og hans kunst. Samtidig er museet et veletablert visningssted for tredimensjonal kunst, altså skulptur.

Hvordan ser Vigelandmuseet ut?

Bygningen er stor og laget av rød teglstein i nyklassisistisk stil. På toppen av museet finner du et tårn med en stjerne.

Er Vigelandmuseet nært Oslo sentrum?

Ja, det er 2,8 km vest for Oslo sentrum.

Er Vigelandmuseet gratis?

Nei. Billettene anses imidlertid som billige. Finn prisene her.

Hva kan jeg forvente å se på Vigelandmuseet?

Museet er viet til Gustav Vigeland, hans liv og kunst (basisutstillingen), men museet stiller også ut annen spennende kunst, gjerne i midlertidige utstillinger.

Du kan forvente å se hele historien om transporten og fremstillingen av Monolitten, historien om Fontenen og parken, se Vigelands originale gipsskulpturer, skisser og de mindre kjente skulpturene fra 1890-årene. Tema er kjærlighet, menneskelige relasjoner, glede, ensomhet og angst. Husk å få med deg skisserommet i andre etasje og det vakre gårdsrommet med Borggården. Vigelandmuseet har ulike arrangementer gjennom året.

Hvorfor besøker alle influenserne Vigelandmuseet?

Vår teori er at Vigelandmuseet er spesielt vakkert, fargerikt og med saler som helt ekstraordinære. Dette er et museum med mye naturlig lys og mange fotografer leier derfor museet til å ta bilder her. Museet har også en helt spesiell meditativ atmosfære og mange søker tid til ettertanke og refleksjon i museet.

Kan jeg ta bilder?

Å ja. Bilder (uten blits) til privat bruk er tillatt når bildene tas diskret for ikke å forstyrre andre besøkende. Skal du bruke bildene profesjonelt eller kommersielt, ber vi deg leie museet, helst på mandager. Da er museet er stengt og da passer det godt å ha slike aktiviteter. Bruk emneknaggen #Vigelandmuseet eller brukernavn @Vigelandmuseet for å fortelle om museumsopplevelsen på Instagram.

Er Vigelandmuseet et mausoleum?

Nei. Men Gustav Vigelands levninger er plassert i en sirkulær bronseurne designet av Vigeland selv. Vigelands gravmonument er plassert i museumstårnet. Mange forveksler Vigelandmuseet med Emanuel Vigelands mausoleum i Grimelundsveien 8. Emanuel Vigeland var Gustavs lillebror. Han var også kunstner. De laget begge kunst med tema liv og død.

Kan jeg se Gustav Vigelands urne?
Nei, ikke normalt. Beklager så mye! Gustav Vigelands urne kan man bare se under omvisning i leiligheten. Da kan man be om å få et øyeblikk til stille refleksjon i urnerommet, dersom omviseren har tid og mulighet. Vigelands levninger er ingen turistattraksjon, men en grav. Leiligheten er åpen ved spesielle anledninger og for små grupper.

Er det rampe for rullestoler?
Ja, det er en rampe ved hovedinngangen. Bygningen er fredet og fra 1924. Våre fasciliteter er dermed ikke alltid de beste og det beklager vi. Inne i museets første etasje er det derimot grei tilgang for rullestol på grunn av at det er ingen dørstokker. Basisutstillingen i første etasje er dermed tilgjengelig for besøkende som bruker rullestol. Salene er romslige.

Rullestoler til leie er ikke tilgjengelig. Det er dessverre ikke heis i museet. Et rullestolvennlig toalett ligger i sal VII (7).

Kan man se Sinnataggen i museet?
Sinnataggen i bronse står fast og veldig sint på Broen i Vigelandsparken. Men Vigeland laget sin første skisse av denne ungen i 1901. Det står en gipsoriginal der Sinnataggen har hår i museets sal VI (6). Hele historien bak skulpturen er å finne i Vigelandmuseet.

Vigelandmuseet. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet) Inngang til Monolittsalen. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet) I Vigelandmuseets Borggård kan du oppleve konserter i august. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet) Sinnataggen i gips finner du i Vigelandmuseet. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet). Vigelands gravmonument og urne. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet)
Vigelandsparken

Hvordan kommer man til Vigelandsparken?
Ta trikk 12 eller 15 eller buss 20. Holdeplassen heter Vigelandsparken. Dette er et stopp unna Frogner Plass, som er stoppestedet for Vigelandmuseet.

Er Vigelandsparken gratis?

Ja. Alle parker som drives av Oslo kommune er gratis. Vigelandsparken er gratis og alltid åpen - døgnet rundt - og hele året. Vigelandsparken er utendørs og låses ikke, heller ikke nattestid. Vigelandmuseet ligger rett i nærheten. Det ble bygget for å være Gustav Vigelands atelier og hjem. Museet er imidlertid ikke gratis.

Hvorfor er Vigelandsparken gratis?

Alle parker i Oslo er gratis. Historien går slik: Gustav Vigeland og Oslo kommune inngikk en avtale. Under byutviklingen på 1920-tallet mistet han atelieret han hadde på Hammersborg. Hans daværende atelier ble revet. Han trengte et nytt sted å jobbe på og etterhvert bestemte Gustav Vigeland seg for å donere all sin kunst til Oslo kommune mot å få et sted å jobbe. Oslo sa seg enig og i tillegg la de til en leilighet, i tillegg til atelieret. Det var inkludert i avtalen at dette skulle bli til et museum etter Vigelands død. Den røde mursteinsbygningen i Nobels gate ble hans arbeidsplass og hjem de siste tjue årene av livet. I dag er dette Vigelandmuseet.

Hvor mange skulpturer er det i Vigelandsparken?

I parken finnes det mer enn 200 skulturer laget av Gustav Vigeland og hans håndverkere. Kunsten i Vigelandsparken er laget av såkalt bestandige materialer, granitt (stein), bronse (metall) og smijern (portene er også en del av kunsten). Museet inneholder Vigelands originale gipsskulpturer.

Hvem er ansvarlig for kunsten i Vigelandsparken?

Vigelandmuseet konserverer kunsten i parken for evig tid. Vigelandmuseet har ansvar for samlingen, nærmest all kunst etter Gustav Vigeland i museets eie, mens det er Oslo kommune ved Bymiljøetaten som har ansvaret for veier, grus, planter og toaletter i Vigelandsparken.

Er det ramper for rullestoler for komme opp til Monolitten i Vigelandsparken?

Dessverre ikke. Monolitten er omgitt av trinn, men det er mulig å komme ganske nært. Legg merke til at deler av veinettet i Vigelandsparken er lagt med grus, mens andre områder har asfalt og stein som er mer egnet for rullestoler. Sykling er ikke tillatt i hovedaksen til Vigelandsparken.

Finnes det en audioguide for Vigelandsparken?
Nei. Vi beklager. Det er flere bøker, men ingen audioguide eller app utviklet for Vigelandsparken.

Hvorfor er skulpturene nakne?

Gustav Vigeland ønsket at kunsten hans skulle være universell og tidløs. Derfor har skulpturene ingen klær som kan tematisere skulpturene i forhold til klasse eller tid. Vigelands monumenter, der han skildrer en faktisk historisk person, har selvfølgelig klær.

Var Vigeland sint på barn? På Broen i Vigelandsparken finnes en skulptur der en mann sparker barn.

Gustav Vigeland ønsket at kunsten hans skulle tolkes fritt og han ga ofte verkene sine helt nøytrale titler. Slik kan vi tillate vår egen tolkning.

I kunsthistorien symboliserer slik små barn - «genier», som de ble kalt - en sterk kreativ kraft. Geniene er symboler. Vi vet at Vigeland kalte de ertende barna i Tregruppene rundt Fontenen for «genier». Slike symboler ser vi også i Abelmonumentet.

I dette spesielle verket av Vigeland kan det ved første øyekast se ut som den sinte mannen sparker barna. Men kan det tolkes på andre måter? Er «geniene» et symbol for tanker eller bekymringer? Er tankene en belastning for mannen? Prøver han å riste dem av seg? Bekymrer han seg for mye? Vi har ingen grunn til å tro, og har heller ikke funnet bevis i Vigelandsamlingen som viser at Gustav Vigeland forulempet barn.

Hvor finner jeg Sinnataggen?

Sinnataggen
står på Broen i Vigelandsparken. Han er en del av en gruppe på fire barn - som hver viser forskjellige følelser - slik bare barn kan. Sinnataggen er også å finne som en skisse (tegning) og en mindre versjon (gips) i Vigelandmuseet.

Hvorfor er hånden til Sinnataggen blank?

Tusenvis av turister og besøkende berører Sinnataggen hver dag. Noen tror det betyr lykke. Bronsen får imidlertid sterk slitasje av dette og Vigelands opprinnelige modellering kan gå tapt. Vi sier derfor at det betyr lykke å IKKE berøre Sinnataggen eller resten av kunsten i parken.

Vigelands store prosjekt: Fontenen. (Foto: Ingebjørg Mogstad / Vigelandmuseet) Sommer i Vigelandsparken. (Foto: Espen Grønli) Monolittplatået i Vigelandsparken. (Foto: Espen Grønli) Mann på Broen. (Foto: Siri Refsum / Vigelandmuseet) Sinnataggen. (Foto: Siri Refsum / Vigelandmuseet).