Vigeland
museet

Eng
Elin-Therese Aarseth. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet)

Foredrag: Fin de siécle. Gustav Vigeland og 1890-tallet

Foredrag ved kunsthistoriker Elin-Therese Aarseth

Tirsdag 19. oktober 2021 klokken 18.00

Velkommen til foredrag ved kunsthistoriker Elin-Therese Aarseth. Gjennom dette foredraget kan du bli bedre kjent med Vigelands 1890-tallsarbeider, og ideer og strømninger som var med på å forme dem.

Indre uro, eksistensiell angst og konfliktfylte følelser preger Gustav Vigelands 1890-tallsarbeider. Gjennom kunsten utforsket han vårt kompliserte indre liv. Ikke ulikt sine samtidige, blant dem Edvard Munch, Sigbjørn Obstfelder og Knut Hamsun, befant han seg på sjelens veier, med en sterk interesse for å uttrykke det moderne menneskets følelsesliv.

Innenfor billedkunsten og litteraturen beskrives denne tidens tankegods ofte gjennom fenomenet fin de siècle, på norsk oversatt til «århundrets slutt». I dette foredraget ser vi nærmere på ideer og strømninger som preget Vigelands kunst på 1890-tallet.

Elin-Therese Aarseth (f. 1985) er kunsthistoriker med mastergrad fra Universitetet i Oslo. Hun jobbet i Vigelandmuseet fra 2013 til 2020, og er nå ansatt ved Nasjonalmuseet. Aarseth er en av kuratorene bak vandreutstillingen Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen.

Arrangementet er del av formidlingsprogrammet til utstillingen Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen.

Varighet ca. 60 minutter.

Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen. Foto: Ina Wesenberg / Nasjonalmuseet.
Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen. Foto: Ina Wesenberg / Nasjonalmuseet.

Flere arrangementer