Vigeland
museet

Eng
Urkasse og lysestaker i Vigelands leilighet. Foto: Øyvind Andersen.

Omvisning: Gustav Vigelands kunstnerhjem

Utstillingen Gustav Vigeland. Hjemmet som kunstverk løfter frem Vigelands interesse for hjemmet og kunsthåndverket, og i den sammenheng vil det være daglige omvisninger i Vigelands leilighet gjennom sommeren.

I 2024 er det 100 år siden Gustav Vigeland (1869-1943) flyttet inn i sin nye leilighet på Frogner, sammen med sin kone Ingerid Vigeland. Da det ble vedtatt at Oslo kommune skulle bygge et atelier og fremtidig museum til billedhuggeren i 1921, ble det også bestemt at han skulle få en leilighet i samme bygg. Leiligheten ligger i museets tredje etasje, og er på rundt 300 kvadratmeter.

Da Vigeland flyttet inn ville han sette sitt preg på leiligheten. Alle detaljer er bestemt av ham, fra farger på veggene til valg av møblement. I tillegg har han selv tegnet mye av interiøret: Smijernslamper, lysestaker, tepper, puter og bilder på veggene. Ingerid har brodert og vevd flere av tekstilene. Leiligheten kan leses som et gesamtkunstwerk, og er en viktig del av arven etter Vigeland.

//

Om du ønsker å være sikret billett, anbefaler vi å bestille på forhånd. Billetten inkluderer inngang til museet. Omvisningene holdes på engelsk, men på norsk om gruppen tillater dette. Omvisningene begynner presis og det er maks 15 personer per omvisning.


Flere arrangementer