Vigeland
museet

Eng
Tekstil av Gustav Vigeland. Foto: Øyvind Andersen / Vigelandmuseet

Gustav Vigeland

Hjemmet som kunstverk

Utstillingen Hjemmet som kunstverk løfter frem Vigelands interesse for hjemmet og kunsthåndverket, og er Vigelandmuseets bidrag til Oslos byjubileum.

I 2024 er det 100 år siden Gustav Vigeland (1869-1943) flyttet inn i sin nye leilighet på Frogner, sammen med sin kone Ingerid Vigeland. Da det ble vedtatt at Oslo kommune skulle bygge et atelier og fremtidig museum til billedhuggeren i 1921, ble det også bestemt at han skulle få en leilighet i samme bygg. Leiligheten ligger i museets tredje etasje, og er på rundt 300 kvadratmeter.

Da Vigeland flyttet inn ville han sette sitt preg på leiligheten. Alle detaljer er bestemt av ham, fra farger på veggene til valg av møblement. I tillegg har han selv tegnet mye av interiøret: Smijernslamper, lysestaker, tepper, puter og bilder på veggene. Ingerid har brodert og vevd flere av tekstilene. Leiligheten kan leses som et gesamtkunstwerk, og er en viktig del av arven etter Vigeland.

Med denne utstillingen ønsker Vigelandmuseet å gi et innblikk i en annen side av Vigelands kunstnerskap. I tillegg til at publikum vil få se blant annet tegninger, tekstiler og treskjærerarbeider, vil det være daglige omvisninger i Vigelands leilighet gjennom sommeren.

Utstillingen er inspirert av utstillingen I ledige stunder, som ble vist på Vigelandmuseet i 1997/98.

Flere arrangementer