Vigeland
museet

Eng
Elise Storsveen. Hetebølgene. Detaljer + kunstner. Foto: Eline Mugaas.

Utstillingsåpning: Elise Storsveen - Hetebølgene

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 2. februar klokken 18-20!

Elise Storsveen (f. 1969) arbeider med ulike teknikker og uttrykk, med hovedvekt på collage, tekstil, maleri, installasjon og skulptur. Til utstillingen i Vigelandmuseet har Storsveen laget tre tekstilverk som sammen gir utstillingstittelen Hetebølgene. Rent umiddelbart kan ordet få oss til å tenke på klimakrise, men i denne sammenhengen handler det om klima på mikronivå, nærmere bestemt klimakteriet. Det er hennes egne kroppslige erfaringer som er kjernen i utstillingens arbeider. I tittelverket Hetebølgene forsøker Storsveen blant annet å visualisere de personlige erfaringene som hetetokter gir.

Verket består av fem enkeltstående figurer. Storsveen sier selv: "Disse fem figurene er laget med utgangspunkt i raske skisser jeg har laget mens hetetokter pågår. Dette gjorde jeg for å prøve å gjenkjenne og forstå hva som skjedde med kroppen fordi minnet ofte blekner når det hele er over. For meg er hetetokter en blanding av stort ubehag og en sterkt fascinerende opplevelse. For hvor kommer denne plutselige varmen fra? Hvorfor er den der og hva er den godt for?"

Verket Fødselen måler 9 meter i lengde og kan ses som en frise. På denne måten plasserer Storsveen seg inn i kunsthistorien, i en tradisjon som går tilbake til Parthenon-frisen. Frisen som tema kjenner vi også fra både Edvard Munch og Gustav Vigeland. Munch arbeidet med Livsfrisen, som ikke er en frise som sådan, men en serie malerier som omhandlet livet i noen av sine fasetter. Vigeland har arbeidet med samme tematikk - liv og død. Sett i lys av denne tradisjonen fremstår Storsveen som anti-heroisk.

Fargene, figurene og formene i Storsveens kunst representerer et særegent univers. Arbeidene i denne utstillingen er inspirert av Vigelands klassisk figurative skulpturer, men avstanden er likevel stor. Snarere går det en linje tilbake til ekspresjonismen på tidlig 1900-tall og til en tid da figurer fremsto i en mer rudimentær form. Koloristisk er hun en av “Les Fauves” (“De ville”) og figurene er som hentet fra en pre-historisk tid.

Elise Storsveen er kunstner og kurator. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1988-92) og Statens kunstakademi (1992-96). Hun har hatt en rekke utstillinger, deriblant på Kunstnernes Hus, Kunstnerforbundet, Galleri Soft, Galleri 0047 og Fotogalleriet og deltatt på gruppeutstillinger på blant annet Nasjonalmuseet i Oslo, KODE i Bergen, Bergen Kunsthall, Malmö Konsthall og Kunsthall Oslo.

Les mer om utstillingen her.

Flere arrangementer