Vigeland
museet

Eng
Museumsfolder. Foto: Zenoa Taylor Birchler

Sommeren i Vigelandmuseet: Omvisninger, utstillinger og konserter

Besøk Vigelandmuseet i sommer! Se tre spennende utstillinger, bli med på omvisninger hver dag og opplev to unike konserter. Oppdag Gustav Vigelands omfattende kunstnerskap med våre omvisninger i utstillingene, parken og kunstnerhjemmet, eller slapp av med live-musikk i vår vakre Borggård. Ta med hele familien på kunstrebus i Vigelandmuseet og Vigelandsparken - en spennende og lærerik opplevelse for store og små!

Omvisninger

Gjennom sommeren tilbyr Vigelandmuseet en rekke omvisninger for å gi besøkende et innblikk i Gustav Vigelands kunstnerskap, hjem og hans livsverk - Vigelandsparken.

Omvisninger i Gustav Vigelands kunstnerhjem:

Kombinert omvisning i Vigelandmuseet og Vigelandsparken:

Den kombinerte omvisningen starter i Vigelandmuseet, Gustav Vigelands tidligere atelier og bolig. Museet, som åpnet i 1947, gir innsikt i kunstnerens utvikling gjennom en fast utstilling av hans tidligste arbeider, kjente monumenter og portrettbyster. Her kan du også se gipsoriginalene til mange av de ikoniske verkene i Vigelandsparken i full størrelse. Bygningen i seg selv er et eksempel på nyklassisistisk arkitektur, tegnet av Lorentz Ree.

Etter besøket i museet fortsetter turen til Vigelandsparken, som består av over 200 skulpturer i granitt, bronse og smijern. Parken er et resultat av over 40 års arbeid, hovedsakelig oppført mellom 1940 og 1949. Her kan besøkende oppleve Vigelands kjente verk som Monolitten, Fontenen og Livshjulet på nært hold, og fordype seg i deres kunstneriske og håndverksmessige bakgrunn.

I tillegg tilbys daglige omvisninger i utstillingen Gustav Vigeland. Hjemmet som kunstverk, som omhandler Vigelands interesse for design og kunsthåndverk. Man vil også få se Vigelands kunstnerhjem som er i museets tredje etasje. I 2024 er det 100 år siden Vigeland flyttet inn i denne leiligheten med sin kone Ingerid Vigeland. Leiligheten, som er på rundt 300 kvadratmeter, er nøye utformet av Vigeland selv, fra farger på veggene til møblement og interiørdetaljer som smijernslamper og broderte tekstiler laget av Ingerid.

Norsk Skulpturbiennale
Norsk Skulpturbiennale

Rebus

Besøk Vigelandmuseet og Vigelandsparken med hele familien!

Vi har laget to enkle kunstrebuser som tar familien med rundt i museet og i parken. Her skal barna hjelpe Sinnataggen med å lete etter skulpturer, tegne og løse kryssord. I Vigelandmuseet kan du hente premie til de som får det til!

Rebusene må hentes på Vigelandmuseet.

PS. Husk egen blyant!

Rebuser til barn til Vigelandsparken og Vigelandmuseet

Utstillinger

Gustav Vigeland. Hjemmet som kunstverk

I sommer kan du oppleve utstillingen Gustav Vigeland. Hjemmet som kunstverk som løfter frem Vigelands interesse for hjemmet og kunsthåndverket, og i den sammenheng vil det være daglige omvisninger i Vigelands leilighet gjennom sommeren. I 2024 er det 100 år siden Gustav Vigeland (1869-1943) flyttet inn i sin nye leilighet på Frogner, sammen med sin kone Ingerid Vigeland. Da det ble vedtatt at Oslo kommune skulle bygge et atelier og fremtidig museum til billedhuggeren i 1921, ble det også bestemt at han skulle få en leilighet i samme bygg. Leiligheten ligger i museets tredje etasje, og er på rundt 300 kvadratmeter.

Da Vigeland flyttet inn ville han sette sitt preg på leiligheten. Alle detaljer er bestemt av ham, fra farger på veggene til valg av møblement. I tillegg har han selv tegnet mye av interiøret: Smijernslamper, lysestaker, tepper, puter og bilder på veggene. Ingerid har brodert og vevd flere av tekstilene. Leiligheten kan leses som et gesamtkunstwerk, og er en viktig del av arven etter Vigeland.

Installasjonsfoto "Hjemmet som kunstverk". Foto: Øystein Thorvaldsen
Installasjonsfoto "Hjemmet som kunstverk". Foto: Øystein Thorvaldsen


A K Dolven. seng

Du kan også oppleve A K Dolvens skulptur seng (2019) fra Oslo kommunes kunstsamling. seng er det den gir seg ut for å være – en seng. Legg deg på den, lukk øynene eller se ut takvinduet. Skulpturen er i fauskemarmor, som ble formet for mer enn 400 millioner år siden. A K Dolven (1953) henter den frem i lyset og lar oss føre den videre.

Dolven undersøker tid og vår fenomenologiske opplevelse av den i sine arbeider. Dette temaet er tilbakevendende i hennes kunst, der kroppslig kontakt med naturen fungerer som en inngang til å forstå tid, både som fenomen og materiale. Derfor inviterer Dolven til et sanselig møte mellom betrakter og marmorskulpturen seng.

A K Dolven, seng, 2019
A K Dolven, seng, 2019

Fast utstilling

Vigelandmuseet eier en tilnærmet komplett samling av Gustav Vigelands kunst. I vår faste utstilling kan du oppleve gipsoriginalene til de ikoniske verkene i Vigelandsparken i 1:1 størrelse, flere av billedhuggerens tidligste arbeider, samt hans kjente monumenter og portrettbyster.

I museet kan du følge utviklingen i Vigelands kunstnerskap og få et unikt innblikk i stedet han arbeidet og bodde de siste 20 årene av sitt liv.

Monolittsalen (Foto: Ivar Kvaal / Vigelandmuseet)
Monolittsalen (Foto: Ivar Kvaal / Vigelandmuseet)

VIGELAND LIVE

Konsert: Marius Lien med band

Spellemannsvinner Marius Lien omtales som Norges nye bluesstjerne. 24-åringen fra Vormsund slapp sitt debutalbum, The Woodland Songbook Part 1 i 2023. Albumet er nyskapende og moderne, samtidig som det har sterke røtter til den tradisjonelle og klassisk tidløse bluesen. Vi gleder oss til å få lytte til Marius’ kreative univers!

Billetter: Marius Lien på Vigelandmuseet

Marius Lien

Konsert: Mall Girl

Mall Girl har spilt på festivaler som Øyafestivalen og Roskilde og i 2022 slapp de debutalbumet Superstar. Nå har de sluppet album nummer to, Pure Love, som du kan høre mer fra på deres konsert i Vigelandmuseet. Mall Girl har har fått kastet en haug med sjangre etter seg; mattepop, rosa Pom Poko, taktartdisko etc. Hva nå enn alt dette betyr kan du finne ut når de spiller i august!

Billetter: Mall Girl på Vigelandmuseet


Konsertene er utendørs, kle deg etter været.
Konsertstart: 20.00

Mall Girl. Foto: Vilde Evensen Nordheim

Borggården

Borggården: Foto: Christian Andre Strand
Borggården: Foto: Christian Andre Strand

Husk å legge turen innom her når du besøker museet. I Borggården finner du en fontene og flere skulpturer av Vigeland - og benker der du kan sitte og ta en pust i bakken.

Velkommen til Vigelandmuseet i sommer!

Vigelandmuseet, Foto: Christian Andre Strand Fontenesalen i Vigelandmuseet er fredet. (Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigelandmuseet) Vigelandsparken Sinnataggen Foto Espen Grønli Vigelandmuseet Hjørnestuen i kunstnerhjemmet. Foto: Øyvind Andersen Granittgruppe 2 Fontenesalen under skulpturbiennalen. (Foto: Carsten Aniksdal) Tønes og Frøkedahl i Vigelandmuseets borggård. Foto: Tarjei Krogh Vigelands Beethoven. (Foto: Carsten Aniksdal / Vigelandmuseet) Vigelands store prosjekt: Fontenen. (Foto: Ingebjørg Mogstad / Vigelandmuseet)